Candidatul independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, Tudor Ulianovschi, s-a lansat, astăzi, în campania electorală. Împreună cu echipa sa, formată din experți în mai multe domenii, pledează pentru o Moldovă normală, acesta fiind și programul electoral al candidatului. La evenimentul de lansare în campanie, au participat aproximativ 250 de oameni veniți din toate colțurile țării, dar și de peste hotare, care au adus mai multe argumente în susținerea candidatului la Președinție.
„Candidez independent la alegerile prezidențiale. Independent nu înseamnă singur. Sunt împreună cu cetățenii, dar și cu echipa mea, formată din oameni profesioniști și competenți, dedicați o viață întreagă sferelor lor de activitate, care au înregistrat rezultate remarcabile atât în meseria lor, cât și în domeniile educație, justiție, medicină, agricultură, dezvoltarea afacerilor, sport, artă și cultură. Republica Moldova are nevoie de schimbare, de fețe noi în fruntea țării, de oameni credibili și competenți, cărora le pasă de nevoile cetățenilor. Noi suntem echipa care poate construi o Moldovă normală, demnă și prosperă”, a declarat Tudor Ulianovschi.
În calitate de viitor președinte al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi se angajează să apere Constituția țării, să asigure pacea și securitatea, să promoveze o politică externă echilibrată, care să deschidă noi piețe de desfacere pentru produsele moldovenești, dar și să reducă datoria publică.
Diplomatul a punctat zece priorități incluse în programul său electoral intitulat „Pentru o Moldovă normală”. Zece este și numărul de ordine din buletinul de vot, stabilit de CEC, în urma tragerii la sorți. Tudor Ulianovschi dă asigurări că toate prevederile incluse în programul său pot fi implementate, întrucât șeful statului reprezintă puterea executivă bicefală, are drept de veto și la inițiativă legislativă.
„Cele 10 obiective pentru care voi pleda la prezidențiale sunt: 1. Negocierile privind integrarea europeană a Moldovei trebuie să fie bazate doar pe interesul național. Imediat ce voi deveni președinte, voi numi în funcție un consilier prezidențial, responsabil de monitorizarea procesului privind negocierea cu UE, de către Guvern. 2. Optez pentru educație și medicină de calitate, pentru grădinițe, școli, universități și spitale cu infrastructură modernă. Școlile și spitalele nu vor fi închise. 3. Voi promova inițiative legislative menite să contribuie la crearea a noi locuri de muncă și creșterea veniturilor populației. 4. Voi apela la toți cei pe care îi cunosc pentru a identifica surse alternative de gaze naturale, astfel încât prețul acestora să fie accesibil pentru toți cetățenii. 5. Voi contribui la dezvoltarea localităților. Voi susține fermierii și domeniul agriculturii, în general. 6. Voi promova politici sociale moderne pentru familii, voi insista pentru acordarea alocațiilor pentru fiecare copil, până la vârsta de 18 ani, după modelul României. 7. Voi contribui la reformarea justiției și o mai bună funcționalitate a instituțiilor de drept. Pledez pentru crearea de urgență a unei comisii speciale, care va investiga activitatea comisiilor de vetting și pre-vetting. 8. Voi contribui la elaborarea programelor atractive pentru cetățenii moldoveni din diaspora, pentru a-i convinge să revină acasă. Voi elimina taxa ridicolă pentru produsele aduse în țară, care depășesc suma de 150 de euro. 9. Voi opta pentru o relație cu România lipsită de ipocrizie, minciună și zâmbete false, care acoperă faptul că firmele românești sunt excluse de la licitații strategice, iar băncile sunt șicanate de autorități. 10. Voi lupta pentru libertatea cuvântului. Astăzi, vorbim despre politică în bucătărie. Ne temem că dacă nu spunem ce trebuie, vom avea probleme la serviciu, necazuri în afaceri sau în viața de zi cu zi. Într-o Moldovă normală, dreptul la libera exprimare este garantat. Presa este liberă, nu subordonată puterii”, a subliniat Tudor Ulianovschi.
Candidatul independent a mai spus că a intrat în lupta pentru Președinție cu dorința ca Republica Moldova să conteze, ca demnitatea moldovenilor să nu fie monedă de schimb pe plan internațional, ca țara noastră să nu mai negocieze în genunchi, indiferent cu cine discută.
La finalul evenimentului, de pe scenă a luat cuvântul soția candidatului, Corina Cojocaru, diplomat de profesie, conferențiar universitar, doctor în drept, titlu obținut la Universitatea Sorbona din Franța. Ea i-a pregătit lui Tudor Ulianovschi o surpriză muzicală, interpretată de fiica mai mare a candidatului, care este și imnul de campanie.
„Pentru mine și familia mea, acest eveniment este unul istoric. Înaripăm o nouă forță, o nouă echipă și un nou lider pe scena politică din Republica Moldova. Fără voință, dragoste și credință nimic nu există și nimic nu este posibil. Sunt alături de Tudor Ulianovschi de peste 17 ani. De mai bine de 15 ani, împărțim același domeniu – diplomația. Am pășit într-un domeniu nou, cel al politicii și al viitorului țării. Am decis să dăm startul unei altfel de campanii, așa cum este și în alte state, acolo unde familia are o valoare, toți, soția, soțul și copiii trebuie să fie modele demne ale societății”, a menționat Corina Cojocaru.
Tudor Ulianovschi a activat aproximativ 20 de ani în domeniul diplomației în Republica Moldova. A urcat toate etapele profesionale, de la atașat până la ambasador, viceministru și ministru al Afacerilor Externe în Republica Moldova. În ultimii patru ani, a deținut funcția de prim-vicepreședinte al unei mari companii din domeniul energiei verzi din Canada. În acest an, împreună cu familia, a decis să revină acasă și să pună umărul la schimbarea în bine în Republica Moldova, pentru ca oamenii să nu mai plece din țară, iar imaginea țării să fie promovată la justa valoare.