R. Moldova trebuie să adere la Uniunea Europeană ca un stat unitar și integru, împreună cu regiunea transnistreană.
O spune fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, potrivit căruia este incorect din punct de vedere juridic și lipsit de constructivism să se vorbească despre aderarea la blocul comunitar fără teritoriul din stânga Nistrului, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md.
Potrivit fostului șef al diplomației de la Chișinău, contextul geopolitic este unul favorabil extinderii Uniunii Europene, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să facă tot posibilul pentru a valorifica această oportunitate.
Ex-ministrul Tudor Ulianovschi califică drept incorectă din punct de vedere juridic retorica autorităților de la Chișinău, care au menționat în repetate rânduri că aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană ar putea avea loc în doi pași. Inițial, aderarea s-ar putea produce fără regiunea transnistreană.
„Eu și la ONU am demonstrat că regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova. Republica Moldova este din punct de vedere constituțional stat integru, unitar. De aceea, dacă ajungem în Uniunea Europeană, eu consider că trebuie să fie cu această regiune, care acum are parte de foarte multe beneficii economice și nu numai. Cred că nu poate fi o discuție constructivă și juridic corectă, să vorbim despre integrare fără această regiune”, a spus ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.
Potrivit lui Tudor Ulianovschi, autoritățile de la Chișinău trebuie să dea dovadă de perseverență și muncă asiduă pentru a demonstra Uniunii Europene că țara este capabilă de a implementa reforme și de a negocia cele 35 de capitole ale aderării.
„Contextul geopolitic este unul favorabil continuării procesului de extindere a Uniunii Europene, nu doar în Balcanii de Vest, dar și în Europa de Est. Agresiunea Rusiei în Ucraina, pe care o condamn ferm, a fost acel imbold politic pentru a materializa acest deziderat. La Bruxelles, mă refer la instituțiile europene, este această deschidere, urmează să vedem această deschidere și pe plan bilateral. La reuniunea Consiliului European din decembrie sper să fie o poziție favorabilă pentru Republica Moldova, Ucraina, dar și pentru Georgia. Și va urma cel de-al doilea raport al Comisiei Europene, care va fi publicat în martie, anul viitor”, a spus fostul șef al diplomației de la Chișinău.
Ex-ministrul spune că războiul din Ucraina și crizele generate de acesta predispun cetățenii din tot mai multe state membre UE spre euroscepticism. Potrivit lui Tudor Ulianovschi, acest factor ar trebui luat în considerare de către autoritățile de la Chișinău.
„Trebuie să luăm în considerare și alegerile pentru Parlamentul European din 6-9 iunie 2024. De asemenea, în opt state europene vor avea loc alegeri parlamentare și/sau prezidențiale. Criza care a urmat după invazia rusă în Ucraina, criza energetică, criza economică, au generat un mai mare nivel de euroscepticism sau un naționalism, moderat deocamdată, în Uniunea Europeană”, a mai spus Tudor Ulianovschi.
La 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare UE-Republica Moldova. Decizia finală va fi luată de către liderii statelor membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie. O decizie favorabilă Republicii Moldova presupune votul unanim al tuturor țărilor Uniunii Europene.