Adunarea cetățenilor, formată din profesori universitari, doctori habilitați, foști ambasadori, medici, juriști, oameni de afaceri și lideri ai comunităților din diaspora, au constituit astăzi, 21 august, cu 76 de voturi, grupul de inițiativă privind desemnarea și susținerea lui Tudor Ulianovschi pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Actele necesare pentru înregistrarea grupului au fost depuse, în această după-amiază, la Comisia Electorală Centrală (CEC), așa cum prevede legislația electorală.
La adunarea cetățenilor, dar și în cadrul unei conferințe de presă, Tudor Ulianovschi a fost alături de câțiva membri ai echipei sale. Ceilalți, spune el, vor fi prezentați în septembrie, când va fi lansat programul său de țară.
„Obiectivul meu și al tuturor celor care mă susțin este de a scoate Republica Moldova din multiplele crize și de a o moderniza realmente, în timp rapid. Știu că vom reuși acest lucru, deoarece mă bazez pe o echipă puternică, formată din profesioniști din mai multe domenii, tehnocrați, care sunt experți și nu politicieni”, a declarat Tudor Ulianovschi.
Printre personalitățile care fac parte din echipa lui Tudor Ulianovschi se numără: Mariana Marin, conferențiar universitar, președinte al Asociației Profesorilor din Republica Moldova, Ala Donos, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar în medicină și unul dintre cei mai buni pediatri din țara noastră, Dragoş Cimpoieş, doctor în ştiințe economice, profesor universitar și prodecan, Alexandru Burian, doctor în drept, profesor universitar, fost ambasador al Republicii Moldova în Germania, Spania și Danemarca și Tatiana Iovv, doctor în economie, expert național în dezvoltare economică, Violeta Cojocaru, doctor habilitat în drept, profesor universitar în drept și prorector.
Printre susținătorii lui Tudor Ulianovschi sunt și lideri importanți stabiliți în străinătate. Este vorba despre Anatolie Zlotea, om de afaceri, membru al diasporei din Canada, Iurie Bivol, om de afaceri, membru al diasporei din Marea Britanie, Alina Trofim, doctor în ştiințe ecologice și autoarea mai multor breveturi, Mihail Dicusar, om de afaceri, specialist în domeniul comunicării și membru al diasporei noastre din Marea Britanie, Alexandru Arion, om de afaceri, membru al diasporei din Elveția, Andrei Boțan, antreprenor, membru al diasporei din Germania, Nina Gorincioi, unul dintre cei mai activi lideri ai diasporei din Italia, responsabilă în echipa noastră de oamenii în etate, dar și managerul regional Olga Elița, Svetlana Cosneanu, avocat, precum şi alți oameni de valoare.
„Împreună cu echipa mea, ne propunem să construim o Moldovă în care vrei să trăiești, să lucrezi și să-ți crești copiii în armonie și pace. Vrem să avem sate și orașe dezvoltate. Pledăm pentru dezvoltarea economiei, reindustrializarea țării și crearea mai multor locuri de muncă, pentru salarii și pensii decente, precum și programe atractive pentru tineri. Pe lista priorităților se numără sănătatea și educația. Doar împreună, putem construi o Moldovă normală, sănătoasă și demnă, unde TU produci schimbarea”, a adăugat Tudor Ulianovschi.
Potrivit Regulamentului CEC, după constituirea și înregistrarea grupului de inițiativă, vor fi eliberate listele de subscripție privind colectarea semnăturilor din partea susținătorilor lui Tudor Ulianovschi.
Pentru susținerea candidatului desemnat la Președinție sunt necesare cel puțin 15.000, pe suport de hârtie, și cel mult 25.000 de semnături ale susținătorilor, colectate din cel puțin jumătate din raioanele și municipiile Republicii Moldova. Candidații la Președinție pot colecta semnături și online, prin intermediul Sistemului Informatic „Lista de subscripție electronică”, gestionat de Comisia Electorală Centrală. Autentificarea și semnarea în sistem va fi posibilă doar cu ajutorul semnăturii electronice sau mobile, prin intermediul Serviciului de autentificare și control al accesului MPass.