Cetățenii moldoveni, care susțin candidatura lui Tudor Ulianovschi pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, la alegerile din 20 octombrie, sunt așteptați la reuniunea privind crearea grupului de inițiativă. Adunarea cetățenilor, la care urmează să fie semnat procesul-verbal privind desemnarea și susținerea acestui candidat la șefia statului, va avea loc miercuri, 21 august, la ora 12:00.
Potrivit Regulamentului privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, elaborat de Comisia Electorală Centrală (CEC), un candidat desemnat în funcția de președinte al Republicii Moldova trebuie să creeze, în mod obligatoriu, un grup de inițiativă, care urmează să fie înregistrat de CEC. În cazul în care inițiativa vine de la alegători, grupul de inițiativă se constituie, la adunarea cetățenilor, și poate fi format din cel puțin 25 și cel mult 100 de persoane cu drept de vot. Echipa lui Tudor Ulianovschi anunță, într-un mesaj postat pe rețelele sociale, că la această adunare sunt așteptați toți doritorii.
„Pe parcursul ultimelor luni, de când am început un nou capitol al vieții mele profesionale, am reușit să stau de vorbă cu mulți dintre dvs. Nu am ajuns la fiecare dintre voi, motiv pentru care vă invit să vă alăturați echipei mele, că să implementăm împreună cele mai bune idei de modernizare și dezvoltare a țării. Totodată, vă invit să-mi fiți alături la reuniunea de constituire a grupului de inițiativă, unde va fi semnat procesul-verbal privind desemnarea candidaturii mele în funcția de președinte al Republicii Moldova. Drumul pe care urmează să-l parcurg este unul lung, anevoios, dar plin de speranțe și admirație față de cei care demonstrează curaj și abnegație în tot ceea ce fac zi de zi”, se arată în mesajul lui Tudor Ulianovschi.
Prin urmare, echipa lui Ulianovschi îi așteaptă pe toți doritorii de a-l susține la șefia statului, miercuri, 21 august, la ora 12:00. Toți cei interesați sunt rugați să sune la numărul de telefon 079 619245, să scrie un e-mail la adresa: contact@tu.md sau mesaje prin intermediul rețelelor de socializare, pentru a afla locul desfășurării evenimentului.
După constituirea și înregistrarea la CEC a grupului de inițiativă, vor fi eliberate listele de subscripție privind colectarea semnăturilor din partea susținătorilor lui Tudor Ulianovschi. Pentru susținerea candidatului desemnat la Președinție sunt necesare cel puțin 15.000, pe suport de hârtie, și cel mult 25.000 de semnături ale susținătorilor, colectate din cel puțin jumătate din raioanele și municipiile Republicii Moldova. Candidații la Președinție pot colecta semnături și online, prin intermediul Sistemului Informatic „Lista de subscripție electronică”, gestionat de Comisia Electorală Centrală. Autentificarea și semnarea în sistem va fi posibilă doar cu ajutorul semnăturii electronice sau mobile, prin intermediul Serviciului de autentificare și control al accesului MPass.
Regulamentul CEC mai prevede că alegătorii pot participă benevol la campania de susținere a candidatului desemnat pentru funcția de șef al statului. Un alegător poate susține, prin semnătură, mai mulți candidați desemnați, inclusiv pentru mai multe funcții elective, însă nu pot susține același candidat desemnat de două și mai multe ori. Dacă alegătorul semnează pe o listă/liste de subscripție de două și mai multe ori în susținerea unui candidat la aceeași funcție electivă, aceste semnături se consideră nevalabile.
Tudor Ulianovschi și-a anunțat intenția de a candida independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. El are o experiență în domeniul diplomației de aproximativ 20 de ani. Anterior, el a deținut funcțiile de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, ambasador în Elveția, Liechtenstein și însărcinat cu afaceri în Qatar.
De asemenea, a fost reprezentant permanent la ONU, OMPI, OMS, OMC, OIM și alte organizații internaționale, candidat la șefia Organizației Mondiale a Comerțului și prim-vicepreședinte al unei companii internaționale în domeniul energetic. Tudor Ulianovschi este căsătorit și are trei copii.