Skip to main content

„Republica Moldova are nevoie de o guvernare competentă, care să vină cu soluții concrete pentru problemele cetățenilor, nu doar cu declarații populiste. Vrem realizări reale, nu pe hârtie!”. Afirmația îi aparține potențialului candidat pentru alegerile prezidențiale, Tudor Ulianovschi, și a fost făcută în contextul realizărilor cu care se laudă guvernarea PAS.

Reprezentanții guvernării ne asigură că și-au îndeplinit promisiunea de a crea noi locuri de muncă și de a investi în economie, pentru ca cetățenii moldoveni să rămână acasă. Realitatea este însă complet diferită, susține diplomatul Tudor Ulianovschi.

„Datele Poliției de Frontieră arată că, în vremurile bune ale PAS, mai exact, între anii 2021-2024, aproximativ 600 de mii de cetățeni au părăsit Republica Moldova. Jumătate dintre aceștia au plecat în străinătate, de la începutul acestui an. Autoritățile precizează ca aceștia nu au mai revenit, iar cauzele sunt diverse”, a adăugat Ulianovschi.

Mai exact, potrivit candidatului la Președinție, cetățenii moldoveni continuă să plece în străinătate pentru un trai mai bun, din cauza veniturilor mici, a lipsei locurilor de muncă, a afacerilor în care investesc, dar care eșuează, precum și din cauza incompetenței celor care conduc țara.

„Țara noastră este printre ultimele locuri la capitolul venituri reale. Produsul intern brut pe cap de locuitor este de 6,7 mii de dolari SUA sau cel mai mic din regiune, media la nivelul UE fiind de 43 de mii de dolari. Totodată, rata sărăciei a atins nivelul de 31% (40% în mediul rural), ceea ce înseamnă că o treime din populația țării trăiește cu până la 5 euro pe zi. În ceea ce privește locurile de muncă, în trimestrul II al acestui an, rata de ocupare a tinerilor și adulților (20-64 ani) este de doar 43,3%, în timp ce media la nivel european este de 75,7%. Totodată, doar 60% dintre cetățenii moldoveni activează în sectorul privat și 30% în sectorul public. În România, de pildă, 80% din populația activă lucrează în instituțiile private. De asemenea, condițiile de dezvoltare a afacerilor în Moldova sunt net inferioare față de cele din țările UE (ratele la bănci sunt de 7-11%, puterea de cumpărare a populației este foarte slabă, iar povara administrativă – exagerată) Nu am văzut nicio denumire concretă a vreunei companii străine, care ar fi investit în Republica Moldova, în ultimii trei ani. O altă problemă constă în faptul că Moldova este dependentă de importuri. Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi, care determină gradul de vulnerabilitate a țării la șocurile externe, este de 0,46%, cel mai mic din regiune”, a subliniat Tudor Ulianovschi.

În concluzie, susține fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, Republica Moldova are nevoie de o guvernare competentă, care să vină cu soluții concrete pentru problemele cetățenilor moldoveni, nu doar cu declarații populiste.