Fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, a vorbit în premieră despre cele mai grave erori comise spre finalul guvernării Plahotniuc, gafe care au dus la schimbarea regimului politic în 2019. Declarațiile au fost făcute marți seara în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.
După cinci ani de la schimbarea puterii, șeful diplomației de atunci a punctat că anumite decizii luate de unii „cardinali din umbră ai lui Plahotniuc”, au dus la diminuarea imaginii acelei clase politice, iar factorul extern a fost crucial în schimbarea regimului politic.
„Consider că s-au făcut multe erori, în mod special la faza finală a acelui regim. Prima, cea pe care o consider cea mai mare eroare de fapt, a fost anularea rezultatelor alegerilor locale din municipiul Chișinău în 2018. Acea decizie a generat o reacție bulversată pe plan extern și a limitat foarte mult aptitudinile constructive ale diplomației din R.Moldova, și ale mele personal, în ceea ce privește dialogul cu partenerii externi”, a declarat diplomatul.
O altă greșeală constată a fost faptul că „profesioniștii, care erau mulți în acea perioada și în diverse domenii, erau tot mai puțin ascultați. Pe final, acestia erau dați la o parte. Însă existau acei cardinali din umbră care manevrau deciziile ce au avut loc”.
A trei eroare majoră în opinia lui Tudor Ulianovschi resimțită imediat de partenerii de dezvoltare a R. Moldova a fost diminuarea dialogului politic cu toate misiunile diplomatice acreditate la Chișinău pe perioada celor câtorva luni de interimat guvernamental instaurat imediat după organizarea alegerilor parlamentare din iarna lui 2019.
„Eu mereu am avut curajul să spun lucrurilor pe nume. Am comunicat despre această abatere și premierului de atunci (Pavel Filip – nota red.). Or, nici o putere, nici un Guvern – prin definiție – nu poate întrerupe comunicarea cu alte state”, a conchis fostul șef de la Externe.
În cadrul aceleași emisiuni, diplomatul a confirmat existența continuă a riscurilor hibride din partea Rusiei, dar – în opinia lui – acest lucru nu trebuie să țină R.Moldova într-o stare excepțională interminabilă. Principala consecință a prezentei retorici, nu face decât să sperie și să descurajeze investițiile străine în R. Moldova și dezvoltarea reală a economiei naționale.
Tudor Ulianovschi a apreciat înalt decizia Republicii Moldova de a inainta cererea de aderare la UE, dar a atras atenția că diplomația moldovenească trebuie să fie mai atentă în dialogul cu marile puteri ale lumii (referindu-se la SUA și China) și mai profesionistă atunci când numește unii ambasadori fără calificările necesare în țări importante.
Un alt aspect asupra căruia a atras atenția Tudor Ulianovschi a fost faptul că în R.Moldova continuă să existe influențe sistemice din Est, doar că tot mai multe din ele se manifestă – mai nou – prin oameni ai Vestului.
Tudor Ulianovschi este diplomat de carieră, fost ministru al Externe în perioada 2018-2019 și viceministru în 2013-2015. În prezent, s-a stabilit cu traiul în Canada, fiind prim-vicepreședinte al celei mai mari corporații canadiane în domeniul energiei regenerabile și membru în bordul de directori ai Asociației de Business pentru Europa Centrală și de Est din Statele Unite.