Tudor Ulianovschi, candidat independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, afirmă că guvernarea PAS încearcă să îl elimine din cursa electorală pe fondul creșterii sale în sondajele de opinie și a vizibilității sale publice. Ulianovschi susține că aceste presiuni au culminat cu o decizie abuzivă a Comisiei Electorale Centrale (CEC), care a avut loc fără ca el sau echipa sa să fie informați, transmite telegraph.md.
„Regimul PAS, care reprezintă guvernarea de la Chișinău, este deranjat de creșterea candidaturii mele în sondajele de opinie, dar și de faptul că devin tot mai vizibil și vocal, răspund dur criticilor aduse de influencerii și susținătorii Maiei Sandu și a decis să recurgă la presiuni, abuzuri și intimidări, iar, într-un final, să mă elimine, probabil, din cursa electorală. Aceste acțiuni demonstrează nu doar lipsa de respect față de lege, ci și frica actualei guvernări de competiția reală și respectarea principiilor democrației”, a spus el.
Ulianovschi explică faptul că, în cadrul unei ședințe a CEC din 12 octombrie, s-a luat o decizie abuzivă privind raportul său financiar pentru perioada 26-29 septembrie, fără ca el sau reprezentanții săi să fie prezenți sau informați: „Ședința CEC din 12 octombrie a avut loc în lipsa mea și fără drept la apărare. Nici eu, nici reprezentantul meu oficial, înregistrat la CEC, nici juristul nu am fost informați, prin e-mail sau telefon, așa precum prevede legislația, despre această ședință. Nu au fost solicitate nici explicații sau note informative, pe care le-am fi putut prezenta cu ușurință.”
Ulianovschi subliniază că decizia de a-l sancționa sever, cu avertisment și interdicția de a face publicitate electorală la radio și TV timp de 48 de ore, este nejustificată: „Sunt singurul sancționat sever, cu avertisment și cu privarea dreptului de a face publicitate electorală la radio și TV, timp de 48 de ore. Solicit presei să facă diferența între timpul de emisie alocat publicității electorale gratuite și participării mele la dezbateri sau emisiuni. Acestea sunt noțiuni juridice diferite.”
Referitor la acuzațiile privind neraportarea cheltuielilor voluntarilor și o factură de 42.000 de lei, Ulianovschi explică: „Motivul invocat precum că nu aș fi raportat la CEC ‘cheltuielile privind activitatea voluntarilor, pentru zilele de 26, 27 și 28 septembrie, și pentru că nu a fost inclusă chiar din primele trei zile în raportul financiar electoral factura de 42.000 de lei din campania de informare’… nu vorbim despre campania preelectorală, adică din luna iulie, care nu are nicio legătură cu perioada electorală.”
Candidatul susține că sancțiunea este ilegală și că va contesta decizia în instanță: „Cele două avertismente nu au acoperire juridică și vor fi contestate la Curtea de Apel, conform procedurii.” Ulianovschi adaugă că „voi contesta decizia CEC în instanța de judecată și voi cere anularea hotărârii abuzive. Totodată, voi informa misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova despre ilegalitățile comise de unii membri ai CEC care, cel mai probabil, se află sub presiuni politice și sunt nevoiți să ia decizii împotriva contracandidaților proeuropeni.”
În final, Ulianovschi și-a exprimat angajamentul de a continua lupta sa electorală, în pofida piedicilor: „Lupta noastră corectă, pentru o Moldovă normală și europeană, va continua, indiferent de piedicile puse de regimul Sandu-PAS care se teme că pierde puterea și pune presiuni asupra conducerii CEC.”