Skip to main content

Potențialul candidat la alegerile prezidențiale, Tudor Ulianovschi, a declarat că autoritățile Republicii Moldova nu au elaborat nicio strategie privind asigurarea țării noastre cu gaze naturale. Potrivit lui, există riscul apariției unei crize economice și sociale majore în regiunea transnistreană, dacă Ucraina se va opune ca gazul rusesc să ajungă în stânga Nistrului. Totodată, fostul ministru de Externe avertizează că prețul gazelor naturale ar putea crește semnificativ, după alegerile prezidențiale, deși actuala guvernare afirmă contrariul.

„Republica Moldova a depins întotdeauna de gazele naturale din Rusia. În 31 decembrie, însă, expiră acordul privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, prin care se alimentează și regiunea transnistreană. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că țara sa nu va prelungi acest acord. Dacă în regiunea transnistreană nu va ajunge gazul rusesc, care este gratuit pentru localnicii de acolo, există riscul apariției unei crize economice și sociale majore în stânga Nistrului. Oamenii nu vor putea face față exploziei de prețuri pentru produse și servicii, dacă gazul pentru cei din regiune se va scumpi. Ce se va face în această situație? Guvernanții anticipează o criză majoră? Cum o vor rezolva? Eu cred că ei nici nu se gândesc la asta”, a menționat Tudor Ulianovschi, la emisiunea „Puterea a patra”, de la postul de televiziune N4.

Diplomatul a mai adăugat că autoritățile sunt obligate să-i informeze corect pe cetățeni și să spună exact de unde vor fi procurate gazele și la ce preț.

„Autoritățile nu au elaborat nicio strategie privind asigurarea țării noastre cu gaze. Pană acum, nu este clar de unde vom cumpăra gaze și la ce preț. Probabilitatea ca prețul gazului să crească semnificativ, după alegerile prezidențiale, este foarte mare, deși responsabilii din domeniu afirmă contrariul. Va fi un șoc mare”, a subliniat Ulianovschi.

Fostul ministru de Externe a reiterat că Republica Moldova are posibilitatea să cumpere gaze naturale, la un preț de trei ori mai mic, din Qatar, dacă actuala guvernare și-ar dori identificarea surselor alternative.

„Vorbesc despre acest subiect încă din 2014. Republica Moldova demult trebuia să înceapă negocierile cu Qatar, unde prețul pentru gazele naturale lichefiate sunt mai mici, dar și cu Turcia, pentru a permite tranzitul”, a conchis Tudor Ulianovschi.