Candidatul pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, a criticat Decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC), prin care a fost sancționat și a calificat-o drept abuzivă și care are scopul de a-l elimina din cursa pentru Președinție, transmite alerta.md.
“Regimul PAS, care reprezintă guvernarea de la Chișinău, este deranjat de creșterea candidaturii mele în sondajele de opinie, dar și de faptul că devin tot mai vizibil și vocal, răspund dur criticilor aduse de influencerii și susținătorii Maiei Sandu și a decis să recurgă la presiuni, abuzuri și intimidări, iar, într-un final, să mă elimine, probabil, din cursa electorală. Aceste acțiuni demonstrează nu doar lipsa de respect față de lege, ci și frica actualei guvernări de competiția reală și respectarea principiilor democrației.
Sâmbătă seara, la ora 16:00, în preajma unei sărbători importante pentru municipiul Chișinău, în speranța că oamenii nu vor intra în esența ilegalităților comise, o parte dintre membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC), repet nu toți, au luat o decizie abuzivă privind raportul financiar al candidatului Tudor Ulianovschi, pentru perioada 26-29 septembrie, adică pentru primele trei zile de activitate electorală a mea.
Ședința CEC din 12 octombrie a avut loc în lipsa mea și fără drept la apărare. Nici eu, nici reprezentantul meu oficial, înregistrat la CEC, nici juristul nu am fost informați, prin e-mail sau telefon, așa precum prevede legislația, despre această ședință. Nu au fost solicitate nici explicații sau note informative, pe care le-am fi putut prezenta cu ușurință. La respectiva ședință a participat doar trezorierul grupului nostru de inițiativă, dar căruia nu i s-a oferit nici măcar cuvântul pentru a da explicații. Într-un grup comun al trezorierilor, a fost transmis un link în care s-a anunțat despre desfășurarea ședinței, fără ordinea de zi”, scris politicianul pe canalul său de Telegram.
Potrivit lui Ulianovschi, în calitate de candidat la Președinție, cu cel mai mic buget pentru campania electorală din toate cele 13 grupuri de inițiativă existente, în campania preelectorală, este singurul sancționat sever, cu avertisment și cu privarea dreptului de a face publicitate electorală la radio și TV, timp de 48 de ore.
Ulianovschi: “Solicit presei să facă diferența între timpul de emisie alocat publicității electorale gratuite și participării mele la dezbateri sau emisiuni. Acestea sunt noțiuni juridice diferite.
Motivul invocat precum că nu aș fi raportat la CEC „cheltuielile privind activitatea voluntarilor, pentru zilele de 26, 27 și 28 septembrie, și pentru neincluderea chiar din primele trei zile în raportul financiar electoral a unei facturi de 42.000 de lei din campania de informare”, atenție – nici măcar din campania pre-electorală, adică din luna iulie, care nu are nici o legătură cu perioada electorală, deoarece aceasta a început mult mai târziu față de alți candidați.
Așadar, am fost sancționat de două ori pentru prima săptămână de campanie, în care, din lipsa unui fond electoral activ și a resurselor financiare, nu am desfășurat activități electorale și nu am utilizat corturile din campania de informare. Lateralele pentru corturile din campania electorală au fost achitate în data de 28 septembrie, conform ordinului de plată, și livrate nouă în data de 1 octombrie, deci corturile au devenit operaționale abia începând cu data de 2 octombrie. Factura pentru aceste laterale a fost raportată în termeni către FISC și către CEC, nu înțelegem în baza cărui substrat factologic și juridic am fost penalizați?”